Εικόνα εξωφύλλου από Amazon
Εξώφυλλο από Amazon.com
Κανονική προβολή Προβολή MARC Προβολή ISBD

Η ελληνική πόλη από τον Ιππόδαμο στον Κλεάνθη [ηλεκτρονική πηγή] / Δώρα Μονιούδη - Γαβαλά ; κριτικός αναγνώστης Φανή Μαλλούχου Τούφανο ; γραφιστική και τεχνική επιμέλεια Χριστόφορος Μπρέλλης.

Κατά: Συντελεστής(ές): Τύπος υλικού: ΚείμενοΚείμενοΛεπτομέρειες δημοσίευσης: Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, c2015.Περιγραφή: 145 σ. : εικISBN:
  • 9789606030420
Θέμα(τα): Ταξινόμηση DDC:
  • 23 711.4
Πηγές στο διαδίκτυο:Περίληψη: Το βιβλίο"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ" περιλαμβάνει αυτοτελή δοκίμια που αναφέρονται στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της ελληνικής πόλης από το μακρινό μέχρι το εγγύτερο παρελθόν - από την κλασική αρχαιότητα στον 19ο αιώνα. Γίνονται τομές σε χαρακτηριστικές περιόδους της ιστορίας της ελληνικής πόλης, με χρονική αλληλουχία. Επιχειρείται η θεματική διεύρυνση σε ζητήματα πέραν της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, όπως αυτά της πρόσληψης και διαχείρισης των μνημείων και οικιστικών συνόλων του παρελθόντος μέσα στα σύγχρονα αστικά τοπία. Γίνεται η ιστορική προσέγγιση των πόλεων στη συγχρονία και τη διαχρονία τους. Στόχος της μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή των σχετικών ζητημάτων αλλά και η ερμηνεία τους: προσπαθεί να εξηγήσει πώς εξελίχθηκαν οι αλλαγές στο χώρο των πόλεων, εξετάζοντας το χώρο της πόλης μέσα στο ευρύτερο ιστορικό του περιβάλλον. Η πολεοδομία και αρχιτεκτονική εντάσσονται στον γενικότερο προβληματισμό που θέτουν οι ιστορικές συνθήκες. Αποτελούν ένα κέντρο εστίασης της κοινωνίας την οποία παρατηρούν. Η αμφίδρομη κίνηση μεταξύ χώρου και κοινωνίας καθοδηγεί τις περιγραφές και τις ερμηνείες.
Αντίτυπα
Τύπος τεκμηρίου Τρέχουσα βιβλιοθήκη Ταξιθετικός αριθμός Κατάσταση Ημερομηνία λήξης Ραβδοκώδικας
Electronic Resource Electronic Resource ΒΚΠ - Πατρα 711.4 (Περιήγηση στο ράφι(Άνοιγμα παρακάτω)) Διαθέσιμο

Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές παραπομπές.

Το βιβλίο"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ" περιλαμβάνει αυτοτελή δοκίμια που αναφέρονται στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της ελληνικής πόλης από το μακρινό μέχρι το εγγύτερο παρελθόν - από την κλασική αρχαιότητα στον 19ο αιώνα. Γίνονται τομές σε χαρακτηριστικές περιόδους της ιστορίας της ελληνικής πόλης, με χρονική αλληλουχία. Επιχειρείται η θεματική διεύρυνση σε ζητήματα πέραν της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, όπως αυτά της πρόσληψης και διαχείρισης των μνημείων και οικιστικών συνόλων του παρελθόντος μέσα στα σύγχρονα αστικά τοπία. Γίνεται η ιστορική προσέγγιση των πόλεων στη συγχρονία και τη διαχρονία τους. Στόχος της μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή των σχετικών ζητημάτων αλλά και η ερμηνεία τους: προσπαθεί να εξηγήσει πώς εξελίχθηκαν οι αλλαγές στο χώρο των πόλεων, εξετάζοντας το χώρο της πόλης μέσα στο ευρύτερο ιστορικό του περιβάλλον. Η πολεοδομία και αρχιτεκτονική εντάσσονται στον γενικότερο προβληματισμό που θέτουν οι ιστορικές συνθήκες. Αποτελούν ένα κέντρο εστίασης της κοινωνίας την οποία παρατηρούν. Η αμφίδρομη κίνηση μεταξύ χώρου και κοινωνίας καθοδηγεί τις περιγραφές και τις ερμηνείες.

Πανεπιστήμιο Πατρών, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, 265 04, Πάτρα
Τηλ: 2610969621, Φόρμα επικοινωνίας
Εικονίδιο Facebook Εικονίδιο Twitter Εικονίδιο Soundcloud